Tooley Street Mixed Use

New Building - Finished Project

SITE INFORMATION

LOCATION
GROSS INTERNAL AREA
SITE FOOTPRINT TOTAL AREA
STATUS
London Bridge, London
aprox. 94.82 sqm 
aprox. 31.13 sqm 
Finished

PROJECT INFORMATION

        A challenging commission, of a site which was narrow, shallow in footprint and in a conservation area. The brief consisted of a commercial unit at basement and ground floor and residential unit at first, second and mezzanine floors above. The philosophy of the design for the apartment was to focus on the quality of the space resulting in the creation of a spacious vertical open plan apartment with floor to ceiling heights at their greatest being 5 to 7.5metres to make the place feel airy and roomy, as opposed to the conventional horizontal open plan the space for which was not available due to the sites small footprint.

        The apartment comprising three levels where the onlooker can stand at first floor and look up beyond the second floor and mezzanine floor to the underside roof that forms the ceiling. An extra level was achieved by dropping the ground floor ceiling below the shop sign and forming a horizontal window which looked like it was part of the shop from, the bottom of which being at and the level of the first floor. Very careful consideration was given to all aspects of the detailing and junction of elements within the building to maintain and complement the harmony of all the spaces throughout. The schemed used the existing flank party walls enclosing on them to maximise the internal space.

About Us

We are a traditional practice, established since 1940 and presently based in East London. We are extremely passionate for delivering high-quality solutions to our clients from small building extensions to new buildings.

+44 020 8983 8127

Sungate Bungalow, London - RM5 2BH

Contact Us